facebook

ЦентърЮгоизточноевропейски център за семиотични изследвания

Актуално

22_678x410_crop_478b24840a
06.09.2022 10:00

XXVI Международна ранноесенна школа по семиотика

Дигитализация на образованието: семиотични и интердисциплинарни подходи

06-10.09.2022 г.
Станция на Булбанк Уникредит в гр. Созопол


Организатор:
Югоизточноевропейски център за семиотични изследвания


Лектори:
проф. Дейвид Кергъл,
доц. Алин Олтяну,
д-р Марица Дима,
д-р Джанмарко Джулиана,
Момчил Алексиев


Модератор:
проф. д-р Кристиан Банков


Участници:
преподаватели от НБУ, участници в ERUA, студенти от ЮИЕЦСИ и външни гост лектори от страната и чужбина

Събитието се състои в 5 дневно интензивно интердисциплинарно обучение, ориентирано около темата за въздействието на интернет и новите дигитални технологии върху научните изследвания, обучението и управлението на образованието, с особен акцент върху висшето образование. Школата включва и организирането на четвъртия изследователски уъркшоп по проекта ERUA, работен пакет 2, който е на същата тема.

Дейвид Кергел е професор в Университета за приложни науки IUBH (Германия) и съредактор на поредицата книги "Перспективи за образованието в цифровата ера" на издателство Routledge. Научните му интереси включват качествени образователни изследвания, медийно образование и диверсификация в дигиталната ера. Темата на лекцията му е „Дигиталното многообразие във висшето образование. Социо-семиотичното и социо-епистемологичното значение на многообразието и дигиталността във висшето образование“.

Доц. Алин Олтяну от RWTH Aachen University, с монография в Спрингър върху философия на образованието в Пърс и съставител на сборник в Рутлидж „Semiotic Theory of Learning: New Perspectives in the Philosophy of Education“.

 

Д-р Мариза Дима е преподавател по дизайн на видео игри в университета Брунел в Лондон. Тя специализира в областта на потребителското изживяване и дизайна на потребителски интерфейси за разработване на смислени и ангажиращи взаимодействия, особено с помощта на мобилни, AR и хаптични технологии. Работила е между академичните среди и творческите индустрии като дизайнер на интеракцията и креативен технолог в проекти за научноизследователска и развойна дейност, съчетаващи инженерни и дизайнерски подходи, основани на теоретичните контексти на наратива, афективната драматургия и ангажираността на публиката/играчите. Презентацията й ще бъде озаглавена „Цифрова геймификация и съвместно сътворчество в международното образователно взаимодействие“.

 

Джанмарко Тиери Джулиана учи комуникации в университета в Катания, а след това завършва магистратура по семиотика в университета в Болоня. През 2017 г. започва докторантура по семиотика и медии в университета в Торино с изследователски проект върху процесите на означаване и преживявания, които се случват във видео игрите и виртуалната реалност. По-конкретно тя се фокусира върху връзката между процесите (когнитивни, езикови и наративни), свързани с предаването на културното съдържание на текста чрез неговите технологични особености, и значението, създадено от потребителите чрез (често творчески) взаимодействия и манипулации на компютърния код. Изнасял е многобройни речи по тези теми в Италия и в чужбина, написал е няколко научни статии, наскоро е редактирал книга по темата за разширената реалност (Meaning-Making in Extended Reality, Aracne, 2020) и накрая, изследванията му го карат да си сътрудничи с публични и частни компании. В по-общ план той се интересува от дигиталната и поп културата, като се фокусира върху темите за интерпретацията, опита, разказа, игривостта и идеологическия дискурс.

 

Момчил Алексиев се занимава с виртуална реалност (Virtual Reality, VR) от 2012 г. Той работи с първата VR агенция в България - VR Expess, и е основател на поредицата от срещи за VR професионалисти и любители VR Lab BG. От 2007 г. работи по собствени филмови проекти и е сценограф на театрални постановки в Италия, Обединеното кралство, България и Холандия Режисирал е късометражни 360° филми, показвани на фестивали като VR Days Europe и GoShort в Холандия и Sofia International Film Festival в България. От началото на 2015 г. води лекции и практически курсове на тема „Кино и виртуална реалност“ на VR Days, SIFF, Център за култура и дебат „Червената къща“. Има бакалавърска степен със специалност „Науки за спектакъла“ от университета „Ла Сапиенца“ в Рим. През 2015 завършва магистърската програма на Холандската филмова академия.

 

Прикачени файлове