facebook

ЦентърЮгоизточноевропейски център за семиотични изследвания

Актуално

dsc-0450_678x410_crop_478b24840a
03.09.2021 10:00

XXV Международна ранноесенна школа по семиотика „Превод и трансформация в аудиовизуалната и дигиталната култура“

3 – 6.09.2021 г.

Хотел Флагман, гр. Созопол

Организатор:
Югоизточноевропейски център за семиотични изследвания

Лектори:
проф. Пол Кобли, проф. Дарио Мартинели, Момчил Алексиев, доц. Николае-Сорин Драган, проф. Евангелос Курдис, д-р Федерико Белантани

Модератор:
проф. д-р Кристиан Банков

Участници:
преподаватели, студенти от ЮИЕЦСИ и външни гост лектори от страната и чужбина

Събитието се състои в 4 дневно интензивно интердисциплинарно обучение, обособено от научната специализация на двата съорганизиращи семиотични центъра – ЮИЕЦСИ, където изучаваме семиотично дигиталната култура и Центъра със семиотична лаборатория в Аристотеловия университет – Солун, където се изучават проблемите на семиотичния превод. Очакват се 6 гост лектори от Великобритания, Италия, Гърция, Румъния и България, 10 наши и 12 входящи от чужбина студенти и докторанти, 4 преподаватели от НБУ. Предвидените лекции покриват основните семиотични школи и подходи за изследване на посочената тема. Планирани са още семинари, кръгли маси и уъркшопове. Събитието се осъществява под егидата на Световната асоциация за семиотични изследвания (IASS) и ще бъде широко разгласено по всички международни информационни канали.

Пол Кобли е професор в университета в Мидълсекс от 2013 г. Той е избран за президент на Международната асоциация за семиотични изследвания (IASS) през 2014 г. Учи в Университета в Съсекс, а по-късно и в Сити Политехника. Гост-преподавал е в множество институции за висше образование в Лондон и е бил преподавател в Музея на Фройд в продължение на пет години, преди да стане редовен професор през 1992 година.

Изследователските му интереси са в семиотиката (включително биосемиотика, зоосемиотика и киберсемиотика), работата на Томас А Сибиък, Теория на комуникацията, наратив, Субективност, Популярни жанрове (особено трилъра). Има публикувани около 10 монографии и над 30 учебници и монографични сборници.

Дарио Мартинели (р. 1974 г.) е италиански семиотик, музиковед и композитор. Той е директор на Международния семиотичен институт, професор в Каунаския технологичен университет, а също така е научен сътрудник в Университета в Хелзинки и Университета в Лапландия. Гост професор в Университетът в Торино (2015–2016), Литовската академия за музика и театър (2012–2014), Финландската виртуална академия по семиотика (2004–2007) и Академията за изящни изкуства в Бари (2005–2006).

Той извършва изследвания и публикува монографии и статии в областта на музикознанието, популярната музика, кинознанието, семиотиката, изследванията върху животни (вероятно е най-известен с работата си по зоомузикология и зоосемиотика).

Момчил Алексиев се занимава с виртуална реалност (Virtual Reality, VR) от 2012 г. Той работи с първата VR агенция в България – VR Expess, и е основател на поредицата от срещи за VR професионалисти и любители VR Lab BG. От 2007 г. работи по собствени филмови проекти и е сценограф на театрални постановки в Италия, Обединеното кралство, България и Холандия. От 2009 г. насам като съосновател на Aesop Studio насочва работата си към търсене на нови органични връзки между пърформънс, кинематографично пространство и видеопрожекции. Режисирал е късометражни 360° филми, показвани на фестивали като VR Days Europe и GoShort в Холандия и Sofia International Film Festival в България. От началото на 2015 г. води лекции и практически курсове на тема „Кино и виртуална реалност“ на VR Days, SIFF, Център за култура и дебат „Червената къща“. Има бакалавърска степен със специалност „Науки за спектакъла" от университета „Ла Сапиенца“ в Рим. През 2015 завършва магистърската програма на Холандската филмова академия, където се фокусира върху въпроса за „Състоянието на зрителство в контекста на потапящото (immersive) кино“.

Драган Николае-Сорин (Румъния) е доцент в областта на комуникационните науки във Факултета по комуникации и връзки с обществеността в университет NUPSPA, Букурещ. Член е на IASS / AIS, а също и на Нордическата асоциация за семиотични изследвания, NASS. Интересите му са в областта на политическата семиотика, социалната семиотика, анализа на дискурса, историята на идеите и т.н. Основател и (съ) организатор на първото издание на Международната конференция Semiosis in Communication: Knowing and Learning 2016, а също и на второто издание на International Conference Semiosis in Communication: differences and similarities, 14-16 юни 2018 г., Букурещ, Румъния, създател и координатор по международно сътрудничество в Лабораторията за приложна семиотика и комуникация, изследователски център, FCRP, NUPSPA, Букурещ, Румъния.

Пълна програма на събитието можете да откриете в прикачения файл.

Прикачени файлове